Sibian.ro

13 Aug, 2012

Mă ofer voluntar să fiu liber

Posted by: Sibian.ro In: Atentie, post melodramatoc|Sibiu

Multă vreme n-am înteles. Ce naiba îi face pe oamenii aştia să-şi piardă timpul şi energia muncind pe degeaba, pentru nişte evenimente care de multe ori mişca sume mari de bani sau, cum plastic comenta un cititor, pentru ca “McCorporaţiile” să-şi încaseze profiturile? Sună a fraiereală curată!

Sibiul prin oferta generoasă de evenimente cu tradiţie, “mănâncă” un numar mare de voluntari în fiecare an.  Cu toate ăstea în iunie, la SemiMaraton, am reuşit să strângem destul de uşor cei 50 de voluntari de care aveam nevoie pentru un eveniment practic necunoscut.  Şi-au făcut o treabă foarte bună. M-am bucurat foarte mult de ajutorul ăsta. Dar tot n-am înţeles.

Nu-mi plac jocurile olimpice pentru rabufnirile patriotarde, însă englezii, moştenitori al celui mai mare imperiu care a existat vreodată, au ştiut să ducă ideea de olimpism într-o altă direcţie. Chiar dacă spiritul britanic, într-un adevarat imperialist cultural, a răzbătut din cele două festivităţi de la un căpăt la altul, în seara asta a fost mai degrabă o sărbătoare a creativităţii şi a libertăţii spiritului uman.

Poate unul dintre cele mai interesante momente ale festivităţii de închidere a fost cel în care Lordul Coe le mulţumeşte celor 70.000 de voluntari care au pus umărul serios la succesul acestui eveniment. Runda de aplauze care a urmat a fost cea mai lungă din această seară (cu siguranţă peste momentul reuniunii de clasă a fetelor-condiment), iar regizorul eveimentului a avut grijă ca acesta să nu fie intrerupt. Pe feţele dansatorilor care au trudit ore în şir se putea vedea că nu acesta era momentul pe care îl aşteptau, momentul lor trecuse deja. Atunci am înţeles, sau cel puţin am găsit o posibilă explicaţie. Oamenii nu erau acolo pentru aplauze.

Voluntariatul e la bază o declaraţie de independenţă. Voluntarul spune răspicat “sunt dispus sa muncesc serios, dar o voi face atunci când vreau eu şi pentru ce vreau eu”. Chestia asta se bate cap în cap şi cu comunismul (munca forţată, neplătită, pentru niste scopuri obscure alese de o elită) şi cu capitalismul (muncă neplătită!??).

Privind caracatiţa uriaşă din care Fatboy Slim freca platanele, nu puteai să nu te gândeşti la ce mecanism de ceas elveţian trebuie să fi avut în spate toată nebunia asta. Un mecanism în care voluntarii au fost nişte rotiţe precise care şi-au făcut treaba exemplar, ca într-un vis nord-coreean în oglindă.

Voluntarul e un om liber. Îşi alege singur bătăliile pe care vrea să le poarte, nu are nevoie să fie convins de nimic, e fix acolo unde vrea să fie.

Foto:  Gabriela Cuzepan - SemiMaraton Sibiu 2012

6 Responses to "Mă ofer voluntar să fiu liber"

1 | Raluca

August 13th, 2012 at 6:04 pm

Avatar

Corect! Mai puţin pentru toate gâzele care m-au înţepat, sâmbătă, eram fix în locul în care am vrut să fiu :D

2 | Vasile Grigoraş

November 20th, 2012 at 3:13 pm

Avatar

Cautam oameni prietenosi, de buna credinta cu initiativa si spirit de solidaritate, care sunt dispusi sa devina: sustinatori, membri, voluntari, sponsori, donatori si reprezentanti atat in tara cat si din doaspora, pentru colaborare pe termen lung cu Asociatia Umanitara Internationala G.V. nou infiintata. Daca sunteti interesati va rog sa ma contactati cu incredere pe e-mail: ombun50@yahoo.com si la Tel: 0727494551 / 0740984119.

3 | alexiana

April 5th, 2013 at 9:36 am

Avatar

Voluntariatul mi se pare o chestie foarte faina…cum ai scris si tu mai sus..te face liber :)

4 | Adi

December 14th, 2013 at 4:22 pm

Avatar

Mai trebuie facute si treburi benevole.

5 | Stefan

April 15th, 2014 at 11:57 am

Avatar

salutare, imi lasi te rog o adresa de email? sau scrie-mi tu pe stefan@silkweb.ro legat de o colaborare. Multumesc !

6 | Ionut

October 31st, 2014 at 4:13 pm

Avatar

Super fain articolul!

Comentariu de la