Sibian.ro

17 Sep, 2008

Deschiderea anului şcolar

Posted by: Sibian.ro In: Cei 17 ani de la scoala|Din curtea scolii|Hai sa emigram|Romani in Romania|Sibiu

Guest post: Sery, tatic de Sibiu

Mi s-antâmplat să fiu tată de copil care anul acesta a început şcoala. Flori, ghiozdan, emoţii, pregătiri, discuţii…tot ce se poate şi nu închipui din amintiri. Am trecut şi noi prin acestea. Ajunşi aproape de un renumit colegiu din Sibiu am fost întâmpinaţi încă de la poartă de „şmecherii şi şmecheriţele” din anii liceali care, deja fumau pipele „păcii”. Buuuun, mergem în curte, lume multă, tărăboi, părinţi pierduţi în spaţiu căutând locul copilului lor, haos generalizat. Îmi veniră în minte aproape instantaneu anii copilăriei mele (comuniste, ca să fim bine înţeleşi), atunci când ordinea şi disciplina erau duse, uneori la extrem. Nu, nu-mi doresc „acea” disciplină, vreau doar minimul posibil de atunci, doresc doar o palidă copie a acelor ani în care ştiai exact unde trebuie să-ţi aşezi odrasla, unde merge, de ce merge acolo, la ce oră, cu cine, şamd.

Apoi. Fiind etnic maghiar, copilul meu merge la şcoală cu predare în această limbă, în aceeaşi şcoală unde am învăţat şi eu, cu foarte puţini dintre dascălii care mi-au îndrumat şi mie paşii (şi creierul). Ar fi fost minimul de politeţe intr-un oraş multicultural şi multietnic ca la deschiderea anului şcolar, la unitatea unde este predare şi în limbile minorităţilor să se fi adresat o juma’ de frază cineva în limbile acestea (maghiară şi germană). Dar organizatorii dascăli au preferat alte „cuvântări” care nici măcar nu au fost ascultate de copii. Logic.
Una peste alta, e vai de sistemul preuniversitar încă de la prima zi, a festivităţilor. Nu ştiu, zău cum ar putea continua bine?

2 Responses to "Deschiderea anului şcolar"

1 | abc

September 17th, 2008 at 2:37 pm

Avatar

cred ca sunt probleme mai mari in invatamantul romanesc decat ordinea din prima zi de scoala si cuvantarea in limbile minoritatilor. si oricum, nu prea au legatura unele cu altele. sunt convins ca gasesti si scoli in care e ordine si disciplina si cuvantari in limbi straine (pe care tot nu le asculta nimeni, nu-mi spune ca elevii minoritari or fi mai ascultatori), dar scoala se face la fel ca peste tot. La fel ca peste tot in sensul ca se predau aceleasi lucruri in acelasi fel. Asta cu limba straina e o frustrare personala. Crezi ca profesorii maghiari nu tot in limba de lemn vorbesc?

2 | Sibian.ro

September 17th, 2008 at 3:23 pm

Avatar

Sunt de-acord, cu limba de lemn, ba mai nou am auzit o nouă facatură. Cică la deschiderea şcolii popa care vine să sfiinţească anul şcolar mai nou are şi un discurs de la prefericitul Daniel, pe care nesimţiţii ăia mici n-au nicicum rabdare să-l asculte. Cred că nici dac-ar fi pe limba pokemonilor …

Comentariu de la