Sibian.ro

07 Sep, 2008

Lectia baltica

Posted by: Sibian.ro In: Din curtea scolii|Romani in Romania


Lituania e tara aia care sunt trei si mai mult joaca baschet. Si:
– Nationala lui Piturca nu va mai juca la Cluj in urmatorii 2 ani;
– Franta o sa ne-o traga la Constanta, sau o sa ne faca tzigani;
– Piturca nu o sa-si termine contractu la nationala, Steaua o sa-l vrea din nou;
– Pe Lucescu nu o sa-l mai vrea nimeni, si o sa vina in sfarsit la nationala;

Uitandu-ne pe bancile celor mai puternice 3 echipe romanesti CFR, Steaua si Rapid:
– Portugalia se va califica la Campionatul mondial din 2010; Si Brazilia are ceva sanse;
– Romania va vinde seminte;
– Tolo va scrie ceva emotional despre pierderea calificarii, si crede ca traficul de influenta e solutia;

De aia joaca alte echipe fotbal, ca au oameni la uefa … pilosiii… huuo!

5 Responses to "Lectia baltica"

1 | catalin tolontan

September 8th, 2008 at 9:56 am

Avatar

nu confunda, te rog, ceea ce povestesc cu ceea ce cred :-) Relatarea e una, opinia e alta. Cind spun ca Sandu ne-a asigurat arbitraje bune la euro nu spun ca a fost bine. Doar povestesc asta! Nu stiu ce profesie ai, dar regulile meseriei pe care o fac, si in care cred, cer o disctinctie clara intre naratiune si opinie.

2 | Sibian.ro

September 8th, 2008 at 11:02 am

Avatar

Multumesc de vizita si de comentariu, imi permit totusi sa te contrazic.

Asa cum spunea cineva in comentariile de la articolul mentionat, sunt de profesie cititor, in viata de zi cu zi webdeveloper dar din pacate m-a prins microbul fotbalului de mic. As prefera sa nu-l am, dar asta e.
Sunt convins ca sti mai bine decat mine, ca modalitatile de a exprima o idee, o opinie pot fi si numai niste semne de punctuatie. Si afirmatia mea, legata de traficul de influenta, se refera de fapt, numai la subtitlul postului “Incep preliminariile”: “Cînd îşi numără accidentaţii şi valizii, Piţurcă să nu-l uite pe cel mai bun jucător de la Euro!”. Atunci cand spui “Piturca sa nu-l uite” si pui un semn de exclamare la sfarsitul frazei, mie nu mi se pare ca exprimi o naratiune (poate ca am inteles eu prost). Mai degraba, imi seamana a indemn, a sugestie, a convingere. Apoi inchei articolul spunand “Dacă pe el se apucă să-l doare în cot s-ar putea să avem o problemă”, care din nou mi se pare ca este o opinie, nu o relatare obiectiva. Pe scurt mesajul pe care l-am primit eu – si mi-a fost usor sa ignor partea literara din cuprins, naratiunea – este:

1. Mircea Sandu a facut trafic de influenta cel putin cu ocazia CE (asta e relatarea obiectiva – fara implicare emotionala);
2. Mircea Sandu ar trebui sa faca acelasi lucru si in preliminarii, altfel ne-ar fi foarte greu (vezi imperativul din titlu);

Eu unul nu m-am bucurat nici cand era sa batem pe Italia si nici cand am castigat cu Galata dupa un offside clar – dar sunt subiectiv. Cred ca fotbalul inseamna in mare parte emotie, si la fel e si sa scri despre el.

3 | sery

September 9th, 2008 at 12:11 am

Avatar

Cum sa spui ca sa faci diferente intre naratiune si opinie pe-un blog? Imi explicati si mie?
Dupa o eventuala explicatie, poate ma bag si eu cu o opinie personala despre ce-i in fotbal…ca ma stiu o leaca…

4 | Sibian.ro

September 9th, 2008 at 12:32 am

Avatar

Pai haide s-o auzim, daca tot ne-am apucat! Ca doar esti din industrie…

5 | sery

September 9th, 2008 at 1:22 am

Avatar

Naratiune despre fotbal:
Spunea un preacunoscut in felul urmator, rugby este un sport de golani jucat de gentlemani iar fotbalul este un sport de gentlemani jucat de golani… si spunea bine…
Cu ce ar putea fi fotbalul din tara noastra mai altfel? Cu exagerarea implementarii acestei cugetari in atitudinea fiecarui “actor”. In ceea ce priveste fotbalul romanesc absolut nimic nu indica faptul ca ar trebui sa fie un spectacol despre care sa scrii ca si cum ar fi un eveniment cultural.
Opinie despre fotbal (cel romanesc, de fapt):
Acum multi ani, eram junior la o echipa de provincie. Jucam turneu final cu echipe de juniori ale cluburilor tari din tara. Am fost furati pe fata la ultimul meci in care daca faceam egal cu echipa antrenata, la acea vreme de insusi Nasul ne calificam noi in dauna lui Dinamo. Antrenorul nostru, fara o educatie din inalta societate a profanat injurii la adresa complicitatii bucurestene. M. S. s-a uitat “de sus” si a scuipat spre el, la propriu. Era acum multi ani. Intre timp diferitele personaje au ajuns unde au ajuns. Chiar crede Tolo ca s-au schimbat deprinderile de “gentleman” ale personajelor? Functie de nivelul de la care se uita in jos la prostii de cred ca poate fi un spectacol care sa ne bucure privirea si sufletele, suntem cu totii scuipati. La figurat, acum. Atat s-a schimbat in atitudine. De ce ne mai miram ca jucatorii nationalei ar fi altfel? Din pacate nu pot sa cred ca oameni care odinioara, la nivel de copii si juniori erau in stare de blaturi pentru o nimica toata, si aranjamente securiste sunt in stare sa gestioneze un fotbal spectacol, curat, fara aranjamente si interese personale. Nu cred, si punct. Astfek incat ma vad nevoit sa spun ca nu e cazul sa ne situam de partea niciunei baricade actuale. Cand nu vor mai fi actualii, niciunul dintre…ar putea exista imensa sansa de a crede in minuni. Pana atunci mocirla, scuipaturi, aranjamente, injuraturi, samd.

Comentariu de la