Sibian.ro

28 Dec, 2008

Romania, te iubesc!

Posted by: Sibian.ro In: Antropologhia|Hai sa emigram|Politica|Romani in Romania

A fost un an bun. Ai mei au reusit să redecoreze baia în portocaliu. De fapt nu e tot in portocaliu, e mai complicat, e un rând de faianţă portocalie, apoi unul alb, iară portocaliu şi tot aşa. Prosoapele şi periuţele de dinţi şi hârtia igenică sunt toate asortate, ca-n reviste. Eu, am primit o cutie de Toffifee din aia din 3 cutii, le-am mâncat pe toate şi sunt tare fericit. Ne-am luat şi televizor nou, e din ală cu HD, contrast 30.000:1, intrari HDMI, sorround, super-beton. Prinde şi protv.

E ceva ce mă enervează la stirile protv, totdeauna am impresia că se străduie mai mult să se vândă pe ei decât poveştile pe care le prezintă. Şi mai am o bănuială ascunsă că emmy-ul luat de Paula Herolo şi echipa ei a fost un anunţ de mică publicitate pt. Media Pro. Dar pe lângă lucrurile ăstea, au meritul de a crea materiale de o calitate indiscutabilă, de a aduce în faţă subiecte importante la postul cu cei mai mulţi telespectatori (încă) din România.

Cu o bomboană de ciocolată, la căldurică, pe noul nostru televizor am dat peste-un nou material al protevistilor de acum câteva luni, dat în reluare. În fapt materialul în sine e mai degrabă o reluare, o rememorare a materialului realizat de nemţii de la Spiegel TV în 90, la Chigid, undeva la graniţa României cu Ungaria.

Acel “comunism” de care auzim din când în când la televizor, construit de părinţii şi bunicii noştri, şi care l-a avut drept exponent pe fiul cizmarului, a creat un loc în care, rebuturile umane, maipuţindecâtperfecţii rezultaţi din strategia de creştere a natalităţii a aceluiaşi regim, îşi găseau sfârşitul. Nu prin monoxid de carbon sau Zyklon-B, aşa cum erau tratate odinioară rebuturile, ci prin înfometare şi ignoranţă – astfel se crează Omul nou.

Astăzi când ne vine factura pentru măririle de pensii promise, ne amintim că România are o problemă demografică. Este nevoie de o nouă politică pentru sprijinirea natalităţii, altfel în câţiva zeci de ani, Omul Nou ajuns bătrân, nu va mai avea de cine să fie întreţinut. Vorbim de ajutoare maternale de sute de milioane pe luna, pe care majoritatea le găsesc echitabile. Aud vorbindu-se de egalitarism şi comunism în legătură cu plafonarea ajutoarelor, cu argumentul că  –  nu-i aşa – nu toţi suntem născuţi egali, deci drepturile pe care le avem, ar trebui să fie proporţionale cu contribuţia nostră, impozitul.

România nu şi-a rezolvat nici azi problema copiilor instituţionalizaţi, precum nici alte zeci de probleme care ţin de asigurarea drepturilor de bază ale omului. Este motivul cel mai important pentru care cred că soluţia ajutoarelor maternale neplafonate este inoportună.

Pe de altă parte, este evident că sociatatea civilă a fost încă o dată aruncată într-o dezbatere, care nu ar trebui să existe, creată de acelaşi sistem politic ineficient. Numărul de mame care ar beneficia de ajutoare peste plafonul de 3 salarii medii, ar fi probabil foarte mic – însă iată, prin natura jocului, suntem azi un popor de pro-Băsescu / anti-Băsescu,  pro-taxă / anti taxă,  pro-mame şi anti-mame.

PS: Nu pot înţelege cum o emisiune la care se prizintă în general cauzuri sociale dramatice se poate numi “România, te iubesc”. Voi asta simţiţi după clipul de mai sus?

4 Responses to "Romania, te iubesc!"

1 | Mihai

December 29th, 2008 at 1:58 pm

Avatar

Acel “comunism” de care auzim din când în când la televizor, construit de părinţii şi bunicii noştri… []
Ca unul care cunoaşte comunismul nu doar din cele văzute la televizor, mă simt puţin deranjat de această formulare. Din două motive.
Nu cred că regimul de pe-atunci avea vreo strategie deosebită de exterminare a celor slabi, deoarece îşi ura toţi supuşii în egală masură şi a făcut (poate inconştient) aproape totul pentru a-i extermina. Numai cu cianură nu s-a încercat, cum spunea bancul. Bineînţeles, cei mai loviţi au fost handicapaţii. Cu atât mai mult, cu cât şi omul de rând s-a incâinit şi a refuzat să le dea acestora până şi bruma de ajutor posibil.
În altă ordine de idei, n-am prea intâlnit pe nimeni, care să fie preocupat de contruirea vreunui fel de comunism. Cu toate metehnele lui, românul s-ar fi gândit la orice altceva, numai la comunism nu. Comunismul ne-a fost, fără nici o îndoială, impus. Faptul că noi am făcut-o mai lată decât toate celelalte popoare, care au avut aceeaşi soartă, păi, asta ţine tocmai de metehnele nostre specifice.
Poate totuşi să nu fi interpretat exact sensul voit al afirmaţiei citate. Atunci, cu atât mai bine!

2 | Sibian.ro

December 29th, 2008 at 2:53 pm

Avatar

Vorbesc din auzite, din televizor, din cartile de istorie. Dar.

Eu unul nu cred in formularea “îşi ura toţi supuşii în egală masură”. Nu cred ca comunismul a existat ca o entitate impersonala care sa aibe sentimente. De asemenea nu cred ca dictatorul sau securitatea urau pe cineva. Cred ca lucrurile sunt mult mai simple, si cuvintele cheie sunt: interes personal si ignoranta.

Nu putem pune semn de egalitate intre niste oameni care erau trimisi intentionat la o moarte sigura (speranta de viata intr-o astfel de institutie era de maxim 3 ani) si inconstienta cu care Ceausescu si-a trimis poporul in foame in anii ’80. De altfel, paradoxal, doar aceasta foame ne-a putut salva, impingandu-ne la revolta, altfel puteam fi si azi sub acelsi regim.

Da comunismul a fost impus initial, dar apoi, facand abstractie de numarul mic al celor care ziceau bancuri cu Bula, a fost imbratisat de marea majoritate. Si toti care stiau de existenta unor locuri ca Chigid, sunt la fel de vinovati, precum este poporul german in relatie cu lagarele naziste.

De altfel revenind la tema postului meu: NU de la Moscova a fost dictata nici interzicerea avorturilor si nici cursa nebuna de a platii datoria externa – cele 2 motive principale care au dus la existenta acestui loc care nu trebuia sa existe.

3 | Mihai

December 29th, 2008 at 3:24 pm

Avatar

Da comunismul a fost impus initial, dar apoi, facand abstractie de numarul mic al celor care ziceau bancuri cu Bula, a fost imbratisat de marea majoritate.
Nu sunt de loc de acord. Marea majoritate s-a aranjat într-un fel cu situaţia dată, iar prin aceasta moştenirea oribilă a comunismului a fost perpetuată şi chiar perfecţionată după 1990, dar de aici şi pâna la afirmaţia că au “îmbrăţişat” comunismul este cale lungă. Şi continui să cred că dictatorul (ca mai toţi dictatorii) îşi ura poporul. Într-adevăr, interzicerea avorturilor şi cursa înfometării n-au fost impuse din afara, dar eu nici n-am afirmat asta. Dar ele nici n-au fost dorite sau iniţiate de “marea majoritate”, ci de “marea clică” de la putere, în frunte cu Nea Nicu. Sigur că suntem cu toţii până la un anumit punct vinovaţi de asta, că doar facem parte din acest popor. Nu cred că tineretul de azi se poate spăla de orice responsabilitate, doar pentru că pe atunci nu era născut. Dimpotrivă, trebuie să înveţe din istorie. Să-i condamne pe cei care s-au făcut vinovaţi, şi nu “marea majoritate”. Şi să fie fericiţi, că n-au fost siliţi să trăiască în acele vremuri. Die Gnade der späten Geburt.

4 | Sibian.ro

December 29th, 2008 at 3:39 pm

Avatar

Nu ne putem spala pe maini din pacate, pt. ca am aparut pe lume prin eforturile parintilor si bunicilor care au trecut cum au putut prin perioada respectiva. Pe de alta parte nici nu pot fi prea multumit de povara asta pe care tb sa o duc in spate, independent de vointa mea.

Vinovati…nu se gasesc niciodata la noi, decat eventual daca e convenabil dpdv politic. Dupa cumunism trebuia sa facem si noi ca nemtii, sa punem capu-n pamant si sa putem mana sa muncim – dar cum nimeni nu e vinovat, nu avem de ce.

Comentariu de la