Sibian.ro

26 Jan, 2009

Obama, The Dark Knight

Posted by: Sibian.ro In: De-ale mele|Politica

Au fost 2 evenimente notabile săptămâna asta: Barack Obama a fost instalat ca preşedintele celei mai puternice naţii şi eu m-am uitat la ultimul Batman – The Dark Knight. Şi-acum priviţi cum trag o paralelă între cele două.

Încă dinainte de cel de-al doilea razboi mondial, politicienii americani (şi nu numai) foloseau tehnici de manipulare a maselor pentru atragerea voturilor. Pentru asta “History of PR in America” ar trebui să fie o referinţă destul de bună. Nu credeţi tot ce vedeţi pe youtube, dar ar fi o mare eroare să ignorăm peste 100 de ani de studiu al pshihologiei maselor.

Joacă industria filmelor un rol împortant în toată tărăşenia asta? Greu de crezut că nu. Cei mai la îndemână suspecţi ar fi filmele cu temă istorică, sau … tangenţial istorică. Pe vremea comuniştilor aveam o întreagă industrie cinematografică menită să preslăvească istoria oficială. Dar oare în lumea liberă, lucrurile să stea altfel? Este hollywoodul mai puţin sensibil la influenţe din partea politicului? Puţin probabail, dau câteva exemple din cap, mai bătătoare la ochi:Fahrenheit 9/11 (2004)World Trade Center (2006), An Inconvenient Truth (2006) etc. Bine, dar Batman!?  Ce-are liliacu’ cu ştampila prefecturii?

Pe lângă faptul că numele filmului mi se pare bătător la ochi, filmul conţine o scenă centrală, oarecum atipică. Spre final Jokeru pune câte o bombă în 2 fariboturi: unul plini cu contribuabili cinstiţi şi celalalt plin cu deţinuţi; oferindu-le următoarea dilemă: fiecare ţine detonatorul pentru celalalt vapor, dacă până la ora 12 nu explodează nici unul, le aruncă pe amândouă în aer. Te-ai aştepta ca fie deţinuţii aia răi să-i arunce în aer pe ăia care i-o bagat la pârnaie sau invers – însă până la urmă nu se întâmplă nici una nici ala, Cavalerul Negru salvează situaţia bla-bla-bla demonstrând că “yes, they can”. Natura umana bună învinge chiar şi în întunecatul Gotham City, atunci există o speranţă şi pentru poporul american.

Da ştiu e cam trasă de păr, dar pun pariu că o grămadă de filme conţin mesaje din astea subliminale introduse pentru a produce un anumit efect asupra celor care vizionează. Product placement-ul e doar unul la-ndemână.

Batman conduce un Lamborghini anul astă, cam ca ală pe care l-am vazut ieri gonind pe  VIctoriei.
I-o fi plăcut filmu.

1 Response to "Obama, The Dark Knight"

1 | Lucian

January 26th, 2009 at 12:06 pm

Avatar

probabil ca ai dreptate, poate nu chiar in totalitate, dar manipularea celor multi de catre cei putini e ceva ce se practica din antichitate, doar mijloacele au devenit mai rafinate

Comentariu de la