Sibian.ro

10 Oct, 2009

Mirajul modelului Isărescu

Posted by: Sibian.ro In: Politica

Sau despre numirea lui Bogdan Olteanu în funcţia de vice-guvernator al Băncii Naţionale. Trec pentru moment peste evidenta lovitură pe care societatea românească o primeşte destul de resemnată, de la mediul politic, care confiscă iatăşi încă o poziţie importantă, rezervată în mod normal tehnocraţilor. Mă rezum numai în a citi acestă ştire într-o cheie diferită de comentariile pe care le-am văzut până acum.

Există o declaraţie mai veche a lui Bogdan Olteanu (de prin 2006) în care acesta mărturiseşte dorinţa de a deveni preşedinte al României în 2014.

Nu există liberal, nici chiar şeful lor cel mare, care să nu conştientizeze faptul că ipoteza Crin Antonescu preşedinte în 2009 este doar visul unei nopţi de iarnă. Din start candidatura sa reprezintă doar carne de tun într-o viitoare negociere care ar putea readuce PNL-ul la guvernare după alegerile din noiembrie-decembrie, iar dovada reprezintă toate rezultatele postrevoluţionare ale liberalilor la prezidenţiale. În spatele feţelor zâmbitoare de campanie şi a falselor campanii, calculul e destul de simplu: ei ştiu foarte bine că în România nu există un bazin de votanţi liberali suficient de mare pentru a sprijini un preşedinte. Aşadar miza acestui sfârşit de an, pentru liberali, reprezintă în mod evident guvernarea. Guvernarea în aceste vreme tulburi, care cu siguranţă nu vor aduce prea mulţi lauri pe frunţi liberale cu ambiţii politice pe termen lung. Vor duce doar la erodarea unor figuri triste şi efemere: Ghişe, Nicolaescu, Fenechiu etc.

Acest scenariu cu final aşteptat nu a fost însă şi pe placul lui Bogdan Olteanu, omul descris de Patruciu că fiind “labil psihic, excesiv de ambiţios, lipsit de loialitate, de o inteligenţă mediocră, dar şiret şi lipsit de moralitate”. Această şiretenie l-a făcut pe Olteanu să conştientizeze că alegerile din 2014 vor putea aduce o nouă însemnătate cuvântului “independent”. Este cunoscut faptul că Mugur Isărescu pare a fi însurat cu postul de Guvernator BNR, unde se pare că există inclusiv presiuni internaţionale care îi sprijină poziţia. Cu toate acestea sunt convins că există studii – aparent irelevante – care confirmă popularitatea de care acesta se bucură în faţa unui electorat care nu mai vrea să se prezinte la vot pentru a reconfirmă actuala clasă politică. Prin funcţia de vice-guvernator Bogdean Olteanu plănuieşte să joace rolul salvatorului-tehnocrat pe care Isărescu nu mai vrea să-l joace.

Ne vedem în 2014.

4 Responses to "Mirajul modelului Isărescu"

1 | fcb

October 10th, 2009 at 2:34 pm

Avatar

altii zic (inclusiv Patriciu) ca Olteanu a fost trimis la BNR ca sa nu-l mai incomodoze pe Crin

2 | razvan pop

October 14th, 2009 at 11:51 pm

Avatar

eu sincer chiar cred in sansa lui Antonescu si nu fac aici declaratii politicianiste si am si o experienta……

3 | Sibian.ro

October 15th, 2009 at 12:17 am

Avatar

Speranta moare ultima, insa eu din afara altfel vad lucrurile.

4 | razvan pop

October 16th, 2009 at 6:30 pm

Avatar

Leapsa: prezidentiale 2014, cine vor fi actorii? raspunde si da mai departe

Comentariu de la