Sibian.ro

22 Aug, 2008

A murit tacsu lu Decebal

Posted by: Sibian.ro In: Antropologhia|Politica|Romani in Romania

In faza national-comunismului lui Ceausescu, conducatorului ii placea sa se vada ca frumosul din trioul Burebista-Mihai-Viteazu-Ceasca. Ca un bun fost legionar, Iosif Constantin Dragan simte bine spiritul vremurilor, si incepe tot felul de demersuri pseudo-stiintifice prin care demonstreaza ca practic romanii (aia a lu Traian) s-ar trage din daci, ca civilizatia daca e veche de 100.000 ani, ca centrul lumii vechi era Dacia lui Burebista etc.[1] Normal ca toate astea au fost pe placul voievodului-comunist, si nici nu ma mir ca o ajuns departe.
Mda…what else…pai uite ce ne spune wikipedia: dupa 1989, Dragan il sustine financiar pe scriitorul Eugen Barbu si asistentul sau nevrotic WC Tudor, pentru a infiinta Romania Mare – ziarul-partidul-cartea-filmul.

Si acum deja vad comentarii cum s-a stins un mare intelectual roman: “Unul din românii cu care te mândreşti; profesor, scriitor, om de afaceri.“. Ase e, despre morti, numai de bine. Asa s-au dus toti monstri culturii romanesti: Pruteanu, Paler. Cred ca daca mai da coltu si Paunescu, o sa fie doliu national. Cat despre Patapievici & Co, cica beau pisat, deci is nashpa.

A da, si o mai facut “Mout Rushmore”-ul de pe Dunare cu fata lu Decebal.

[1] Istorie si mit in constiinta nationala romaneasca – Lucian Boia, Humanitas 2005

via zoso

3 Responses to "A murit tacsu lu Decebal"

1 | abc

August 22nd, 2008 at 1:26 pm

Avatar

Si eu care credeam ca articolul e referitor la Scorilo;))

2 | Sibian.ro

August 22nd, 2008 at 1:40 pm

Avatar

De fapt, mai multi istorici inclina sa interpreteze inscriptia “Decebalus per scorilo” altfel. Cel mai probabil ca nici “Scorilo” nu era tacsu lui Decebalus.

3 | razvan pop

August 26th, 2008 at 11:39 pm

Avatar

ma bucur ca nu sunt singurul care gandeste in acest sens. ai perfecta dreptate cu tot ceea ce ai scris. Dragan a fost unul dintre marii securisti, poate chiar cu grad.

Comentariu de la

Despre

Asa cum se vede din Sibiu, de la etajul 2, noaptea tarziu.