Sibian.ro

07 Sep, 2008

Silverlight la primul esec major

Posted by: Sibian.ro In: Corpo-dude|Onlineotopia

Sau de fapt, ce naiba mai e si aia Silverlight?
Pai ce sa fie, e o alta tentativa de tehnologie, scoasa de Microsoft in incercarea de a intra pe un segment de piata unde nu prea are nici o treaba. Adica acolo unde Flash are vreo 90% cota de piata, si unde inoveaza de mai bine de 10 ani in ceea ce se numeste desul de generic Rich Internet Applications. Probabil ca i-o cam lovit la sentimente cand si-o dat seama ca de fiecare data cand vroiau sa faca ceva misto pe site-urile lor, trebuiau sa foloseasaca tehnologia concurentilor de la Adobe. Uite, sa luam exemplul Microsoft Surface. Dureros, nu? Pare cumva paradoxal, in cazul de fata Microsoft pare underdog-ul, cel care vine din spate, care incearca sa se lupte cu monopolul instaurat de Adobe.

Care e problema?
Problema este ca, a durat ani de zile pana cand utilizatorii de Intrenet au cedat presiunii create de dezvoltatorii de site-uri flash, si acum tehnologia a a juns la o rata de acoperire suficient de mare incat sa nu ne mai dea batai de cap. Oricum avem destule si cu Flashu-ul, ca orice soft, trebuie sa-l instalezi, sa-l ti actualizat…etc. Si Microsoft ar vrea sa ne mai instalam INCA un plugin, dar care sa fie al lor, numai al lor. Muhahahaaaaaa.

Asa cum am banuit inca de la incept, chiar daca teoretic, Microsoft ar fi veni cu o tehnologie mai buna decat Flash, tot nu ar putea-o impune. Pentru ca adoptarea unei tehnologii client-side, nu tine de tehnologie, ci mult mai mult de factorul social. Pe de o parte pentru inceput, oamenii nu au plugin-ul instalat, pe de alta parte ca dezvoltator al unui site, ar fi un risc enorm sa folosesti tehnologie pe care cea mai mare parte a potentialilor clienti nu pot sa o foloseasca!

Reteta e veche
Dar sa nu-i subestimam prea mult pe cei de la Microsoft, pentru ca masina corporatista are resursele de a trece peste asemenea mici inconveniente. Ne baga pe gat Windows Vista, pe care nimeni nu si-l doreste, facand parteneriate cu companii ca Dell si Toshiba, sau HP astfel incat sa nu mai poti cumpara un laptop nou, cu alt sistem de operare (in speta Windows XP), iar daca incerci sa downgradezi, e posibil sa afli ca nu exista drivere oficiale pentru Xp … si alte probleme de genul acesta. Inevitabil vor incerca scheme asemanatoare cu Silverlight (instalare automata pe noile versiuni de IE …etc).

NBC si Beijing 2008
NBC-ul a fost postul american care a detinut drepturile de televizare pentru Olimpiada de la Beijing, si Microsoft nu a pierdut vremea, si si-a negociat un contract frumusel, prin care broadcasturile de la Olimpiada s-au facut prin intermediul Silverlight, adica, pe scurt, daca vroiai sa vezi video online de la Olimpiada, erai obligat sa-ti instalezi plug-in-ul de la MS. Olimpiada a trecut, si baietii de la MBC, au ajuns la momentul cand au tras linie: peste 40 de milioane de americani au vizitat site-ul in aceasta perioada, si numai 50% dintre ei au avut plug-in-ul instalat, deci au putut beneficia de continutul video. In mod evident nu sunt cifre care sa nu genereze semne de intrebare, motiv pentru care asa cum era de asteptat … au luat decizia de a renunta la Silverlight si a reveni la Flash pentru transmiterea evenimentelor sportive.

Concluzii
Pana la urma e doar o batalie, nu tot razboiul, insa ceea ce ne demonstreaza este cresterea puterii pe care utilizatorii incep sa io aibe in fata marilor corporatii obisnuite sa ne bage pe gat, tot ce le-ar creste lor profiturile. Cred ca ar fi cazul ca Microsoft sa invete o data lectia, si in sfarsit sa ne ofere produse de care avem novoie, nu de care vor ei sa ne dea.

1 Response to "Silverlight la primul esec major"

1 | Jan

September 8th, 2008 at 3:46 pm

Avatar

De acord cu ce zici. Nu prea avea sens sa intre peste flash, mai ales bagand pumnul in gura utilizatorilor…

Comentariu de la