Sibian.ro

09 Jan, 2009

Sibian(ul) căzut la datorie

Posted by: Sibian.ro In: Media & Publicitate|Onlineotopia|Politica|Sibiu

  • Tolo relateaza plastic cum un camion încărcat cu mobilă şi calculatoare a înseamnat sfârşitul proiectului Sibianul de Sibiu (o echipă de la Cluj va continua să actualizeze, probabil sporadic, sibianulonline).
  • Meterialul video, care în jurul orei 18 de ieri, relata o ştire legată de PDL-istul Dan Nanu, a fost şters de pe site-ul Realitatea TV Sibiu până la sfârşitul zilei, alături de textul care-l însoţea. Eveniment bizar, aflat probabil la capătul unui fir încins, deşi ilogic: oricum ştire fusese difuzată în prime-time şi ziarele de azi au acoperit-o în întregime.

Cele două evenimente nu au nici o legătură între ele, sunt însă simptomatice pentru situaţia presei locale.

Un produs media de calitate (ziar tipărit, publicaţie online, televiziune, etc.) presupune cheltuieli, care pe termen lung nu pot fi acoperite din încasări din vânzări şi publicitate, când publicul ţintă este atât de redus şi piaţa media locală mai mereu supra-aglomerată (vezi sibiu100%, pulsul sibian ..etc). Dacă mai punem la socoteală declinul fără precedent al publicaţiilor tipărite şi criza financiară, putem uşor deduce cauzele unor episoade precum cele de mai sus. E o părere personală, dar cred că de mult timp, în Sibiu un ziar nu a putut să reziste pe propriile picioare, din cauze obiective de ordin financiar – o altă dramă a oraşelor de provincie.

Pentru a supravieţui publicaţii precum Ziarul de Sibiu, Ziarul Obiectiv, Ghimpele de Sibiu, Sibiu Standard şi altele care-mi scapă, au fost nevoite la un moment dat să accepte pe faţă sau pe ocolite,  compromisul politic. Mai mult sau mai puţin, dar până la urmă toţi au facut-o, şi unii chiar l-au îmbrăţişat cu entuziasm. Sibianul a avut cred o soartă diferită, susţinerea a venit din partea unui trust potent financiar, care în vremuri de creştere economică şi-a permis să susţină produse locale în toată ţara.  Dăcă în alte cazuri sfârşitul unui ciclu electoral ducea la dispariţia unei publicaţii, Sibianul a dispărut ca urmarea a sfârşitului unui ciclu economic. MediaPro este o maşină de făcut bani, şi încă una foarte bună şi numai decizia în sine de a trece pe linie moartă Sibianul, ar trebui să ne dea de gândit.

Drama este cred în primul rând al celor care lucrează în această “industrie”, oameni de reală calitate, profesionişti şi printre ei fără îndoială persoane cu principii morale solide. Se va spune: deşi ziarul X este deţinut de Y membru de marcă al partidului Z, politica editorială nu este influenţată. Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Oricât de “deontologi”,  ar fi jurnaliştii de la Antena 3, nu o să vedem nicodată un material care să-l critice pe Voiculescu …

Într-un oraş în care în ultimii ani pare să se audă o singură voce, într-un oraş al unanimităţii, al majorităţilor clare şi al certitudinilor, nu putem trăi fără o presă care să aibe măcar o urmă de independenţă. În ultimă instanţă aş accepta cu bucurie o presă partizană, atâta timp cât putem auzi ambele variantei ale poveştii.

Câteva bloguri care au apărut în ultima vreme, câştigă puncte la capitolul independenţă – însă pierd la rigoare şi relevanţă. Internetul a îngropat presa scrisă şi mi-e teamă că nu va salva jurnalismul autentic, din aceleaşi motive de ordin financiar. Aştept cu nerabdare să fiu contrazis, cât mai repede.

Au mai scris despre închiderea Sibianului: Călin Blaga, Dragoş Popescu, Mihnea Măruţă

No Responses to "Sibian(ul) căzut la datorie"

Comentariu de la