Sibian.ro

14 Jan, 2009

Descentralizarea, marea capcană

Posted by: Sibian.ro In: Hai sa emigram

Ultimii ani au însemnat 2 mari capcane pentru societatea civilă (care a  mai rămas). Prima a fost votul uninominal, cel care avea să ne schimbe clasa politică. Rezultatul acestuia a însemnat victoria celor ca Oprişan, Vanghelie sau Mazăre, care mai apoi s-a transmis  într-o victorie în cadrul structurilor de partid, şi într-un final la alcătuirea ultimului guvern – care din multe puncte de vedere pare a fi a unor necunoscuţi iluştri.

Cea de-a doua capcană care ni s-a întins este cea a descentralizării. Sprijinită de aderare la uie, a fost şi este în continuare o temă minunată de discuţie, adusă şi astăzi de Băşe-Geoană-Boc în contextul schimbării constituţiei. Teoria e minunată – să aduci factorul de decizie cât mai aproape de cetăţean, nimeni nu ştie mai bine care sunt problemele cetăţeanului decât alesul local. În practică când ne-am văzut în faţa buletinului de vot la uninominale, şi mai devreme la locale, tot ce ne doream era să avem un buletin de vot plin de saşi şi să-i votăm pe toţi. Şi nu am nici o îndoială că am fi făcut-o. Dar nu a fost aşa, ne-am, trezit cu nişte chipuri stărine şi insipide şi n-am ştiut ce să facem.

Cu ce ne-am ales? Cu o gaşcă de politruci de provincie, care-şi împart acum judeţul cu “ăsta mie – ăsta ţie”, de la funcţia apolitică prin lege, de prefect, până la cele mai mici direcţii judeţene care în mod evident ar trebui conduse de profesionişti în domeniu. Clasa politică a fost atât de abilă să ne demonstreze în toţi aceşti ani, că ţara nu poate fi condusă de tehnocraţi, ci numai de un aparat politic de incompeneţi cotizanţi. Articolul complet din tribuna.

Ne-au vândut: luptă anti-corupţie, uninominal, descentralizare şi autostrăzi suspendate. Anul astă o să ne vândă constituţie.

4 Responses to "Descentralizarea, marea capcană"

1 | brylu

January 14th, 2009 at 5:15 pm

Avatar

eu zic ca asa s-ar fi petrecut oricum, si fara uninominal. gandeste-te, ca toti enumerati de tine, vanghelie, mazare, oprisan, nu sunt acolo de ieri de azi. sunt la 2-3 alegeri consecutive castigate, indiferent prin ce maniera. descentralizarea este o idee excelenta daca s-ar aplica in alta tara. la noi inseamna doar multumirea celor care au cotizat la campania electorala cu niste functii din care sa isi scoata parleala. de asta e atat de mare batalia.

2 | Sibian.ro

January 14th, 2009 at 5:29 pm

Avatar

Exista o nuanta, care face toata diferenta. Inainte cand erau alesi pe lista, erau trasi in sus sau in jos de scorul unei filiale, cu care nu se puteau identifica complet. S-a inlocuit “filiala Constanta a castigat alegerile” cu “Mazare a castigat alegerile”. Si astfel Mazare cand vorbeste in structurile de partid, nu are in spate neaparat un vot dat unei echipe, ci lui personal, care-i da un avantaj foarte mare la orice negociere. Desigur, asta era si inainte, primarii fiind “cei mai uninominali dintre uninominali”, dar acum s-a extrapolat la intreg parlamentul.

3 | Jan

January 21st, 2009 at 3:52 pm

Avatar

Offtopic:
trebuie sa merg pana in sibiu, te rog sa-mi recomanzi niste locuri de cazare :) (janlukacs@gmail.com)
mersi.

Comentariu de la