Sibian.ro

05 Jan, 2009

Reforma ortodoxa

Posted by: Sibian.ro In: De-ale mele|Hai sa emigram|Romani in Romania

Timpul este bani, o formulă cam fumată, dar atât de adevărată. Un funcţionar de la finanţe care iese la o ţigară cand e coada pân-afară la ghişeul lui nu înţelege. Trăim în vremuri în care fiecare secundă pierdută, poate reprezenta respectarea unui termen limită, câştigarea unui contract sau aducerea unui nou trofeu în vitrină. Suntem nevoiţi să pierdem ore în trafic, ani în tribunale, o viaţă pe drumuri.

Dacă cineva a înţeles valoare unei secunde, aceasta este Biserica Ortodoxă. Nu aş putea să spun cu certitudine, dacă e vorba de o cultură de tip corporativ care să vină dinspre top-management şi respectată cu sfiinţenie de angajaţi, sau dacă eficienţă acestora vin de jos în sus. Cert este că azi am putut observa încă o dată, că în ţara asta se pot face lucrurile repede şi bine. Ca-n Germania.

Nu doar execuţia mă uimeşte, ci şi strategia care stă la baza ei: cartierul este riguros împărţit, nici un credincios nu este lăsat deoparte, şi mai mult: nici măcar necredincioşii. Odată ce echipa de botezători intră pe scara blocului, un membru al echipei sună la toate soneriile posibile, astfel încât nu se pierde nici o miime aşteptând ca fraierii să deschidă rumânu uşa. Treaba se face de sus în jos, de la stânga la dreapta, milităreşte şi cu precizie de ceas elveţian. Paşii sunt calculaţi, şi cântecul se mişcă cuminte după vocea părintelui-casier. Busuiocul îndrăzneşte prin mai toate colţurile apartamentului, prin fandări elegante de atlet ale purtătorului. Mâna dreaptă sprijină spatele contribuabilului, în timp ce stânga primeşte contribuţia – parcă dintr-o singură mişcare. Până să te trezeşti din vraja momentului, cele 3 fantome au disparut şi tot ce mai auzi e pe ală micu cu găleata de apă sfiinţită fără fund: “23 secunde şi 43 de miimi – un nou record! Hai că se poate!”.

Oare cum ar fi dacă popii ar strânge şi impozitele către statul român, cu aceeaşi eficientă? Am mai avea oare datornici la stat? Ba din contră, ar fi excedent în fiecare an, pentru că ştiţi cum e, la popa toţi vor să-i dea puţin mai mult decât muritorul de vis-a-vis, cerberul-contabil Petru ţine minte tot.

No Responses to "Reforma ortodoxa"

Comentariu de la