Sibian.ro

12 Dec, 2010

Eco, ecooo

Posted by: Sibian.ro In: Antropologhia|Carti|De-ale mele

L-am cunoscut pe Umberto Eco nu prin intermediul romanelor sale mai cunoscute, ci prin cele cateva volume de publicistica scoase de Humanitas, compilatii din diferite articole scrise pentru ziarele si revistele italiene cu care a colaborat de-a lungul timpului.  Genul asta de scriitura te apropie foarte mult de un autor  si pe mine m-a influentat destul de puternic. Alaturi de Lucian Boia, Eco e scriitorul care m-a marcat cel mai mult, prin  mintea mereu deschisa, capacitatea de a vedea lucrurile dincolo de suprafata lor si umorul fin. Am urmarit chiar si cateva conferinte cu celebrul universitar italian si in general am incercat sa sorb tot ce am putut.

Zilele trecute am dat peste un articol de-al sau pe tema Wiki Leaks, tradus de Cotidianul. Pe langa cateva observatii foarte misto despre natura serviciilor de informatii si utilitatea ambasadelor in ziua de azi, mi-a ramas paragraful asta de incheiere, cu un gust profund amar:

Am avut ocazia să scriu că tehnologia avansează astăzi ca un crab, adică de-a îndărătelea. La un secol după ce telegraful fără fir a revoluţionat comunicaţiile, Internetul a restabilit un telegraf cu fire (telefonice). Videocasetele (analogice) permiseseră cercetărilor în cinema să exploreze un film pas cu pas, mergând înainte şi înapoi şi descoperind toate secretele de montaj, în timp ce astăzi CD-urile (numerice) nu permit să sari decât din capitol în capitol, adică prin macroproporţii. (…) Nu este deci deloc extraordinar faptul că politica şi tehnicile de comunicare revin încet la maşinile trase de cai.

Randurile astea imi amintesc de jurnalul lui Plesu, in care simteai pe masura ce  omul si textul inaintau in ani, cum spaimele incapacitatii de adaptare la lumea de jur il copleseau si simteam cum un val se aseaza peste aceasta minte altadata atat de agera.

Contrar aparentelor n-am fost niciodata un mare fan al tehnologiei, sau al tehnologizarii dar nu pot sa nu remarc fobia care l-a cuprins pe semiotician, care vorbeste pe langa, despre niste chestii pe care nu le intelege, fara ca acestea sa fie rocket-science. Teoria asta ca orice avans tehnologic, nu e decat un regres, e atat de prafuita, incat un Eco de acum 10-15 ani s-ar fi prapadit de ras citindt paragraful de mai sus.

2 Responses to "Eco, ecooo"

2 | Elisav54

February 3rd, 2011 at 10:12 am

Avatar

Hai să facem echipă pentru Cupa națională de fotbal între bloggeri/twiteriști
Intră pe : http://daninhodj.blogspot.com/ pentru a pe înscrie . Succes

Comentariu de la