Sibian.ro

15 Feb, 2009

Bill Gates la TED 2009

Posted by: Sibian.ro In: Cei 17 ani de la scoala|Hai sa emigram

Luna aceasta în California cele mai luminate minţi ale Americii s-au întâlnit pentru TED 2009.

Dacă încă nu aţi auzit încă de TED şi nu credeţi că TED.com e cel mai tare site din Internet, acum e ultima şansa. Luaţi-vă 100-200 de ore libere şi uitaţi-vă la toate video-urile de pe site-ul astă. O să vă schimbe viaţa. Sau cel puţin o să aveţi mai multe teme de conversaţie când iesiţi la bere după fotbal.

Printre vorbitorii de anul asta s-a numărat şi antipaticul Bill Gates care a vorbit despre ţânţari, malarie şi educaţie. A fost cel puţin la fel de plictisitor vorbind despre malarie, cât Al Gore vorbind pentru prima dată la TED despre încălzirea globală cu ani în urmă. Lecţie de învăţat: nu abordaţi teme care nu vă pasionează, chiar dacă par “corecte” – publicul o să-şi dea seama.

Altfel au stat lucrurile când a venit momentul să vorbească despre educaţie. Aşa cum ştim Billy Boy la fel ca şi tizul său de la Apple au renunţat la facultate în tinereţe şi educaţia este pentru ei un subiect foarte sensibil. Dovadă stă şi celebrul discurs al lui Jobs din 2005 în faţa absolvenţilor de la Standford. “Am renunţat la facultate după 6 luni şi a fost una dintre cele mai bune decizii pe care am luat-o.”, zice zi Apple guru.

Ca să mă întorc la Gates, se poate vedea licărirea din ochii lui când începe să vorbească despre sistemul educaţional, cu succesele şi gafele educaţiei americane. Când încearcă să-şi convingă audienţa că educaţia este modalitatea prin care poporul american poate rămâne cel mai puternic din lume,  o face cu pasiunea omului care a vazut partea proastă a sistemului, dar îi înţelege perfect utilitatea.

Dacă sistemul educaţional american e prost, ce mai putem zice noi? Am terminat o facultate de 5 ani, dar acolo nu cred ca rezistam nici 6 luni şi sincer cred că aşa era cel mai corect.

Locurile la facultate subvenţionate de stat sunt cancerul educaţiei româneşti. Pe lângă faptul că populaţia îmbătrâneşte, o mare parte din populaţia activă a ţării îşi face veacul prin facultăţi şi mai nou masterate şi doctorate. Teoretic la terminarea ciclului de studiu ne trezim cu o forţă de muncă supra-specializată. În practică, bănuiesc că mai mult de 80%  din cei care termină cursurile unei facultăţi nu sunt în nici un fel pregătiţi pentru integrarea în piaţa muncii. Între timp locurile de muncă necalificată sunt ocupate de filipinezi.

În mod total genial statul român mai subvenţionează şi un număr mare de locuri la master şi doctorat. De multe ori staff-ul facultăţilor este presat să convingă studenţii să se înscrie pe aceste locuri subvenţionate, fără a face o selecţie foarte riguroasă. Obsesia facultăţilor de a creşte în dimensiune, de a absorbi tot mai mulţi bani din acesti bani a dat naştere odiosului master-referat. Te prezinţi de câteva ori pe lună la nişte caricaturi de examene care de cele mai multe ori înseamnă doar să predai un referat, şi după un an jumătate mai agăţi o diplomă la brăcinar. Şi tot aşa, pănă te trezeşti la 30 de ani trecut prin toate pseudo-încercările la care te-a forţat sistemul idiot şi nu şti cum să scoţi banii de avans pentru garsoniera de la mansardă în care-o să te bată vântul 30 de ani pân-o s-o tot plăteşti.

Dacă nu aţi observat până acum toate similitudinile dintre  mine Steve Jobs şi Bill Gates, vă zic acum: io nu mă mut la mansardă.

2 Responses to "Bill Gates la TED 2009"

1 | fcb

February 16th, 2009 at 12:01 am

Avatar

hopa… material nou. devazut.

2 | wgrqyu

September 26th, 2012 at 8:38 pm

Avatar

DJzGwz zknnewqvqokf, [url=http://hdkwkplsssqp.com/]hdkwkplsssqp[/url], [link=http://pjmlviilffcr.com/]pjmlviilffcr[/link], http://yrsfxaogvguf.com/

Comentariu de la