Sibian.ro

12 Sep, 2008

I suck at large numbers!

Posted by: Sibian.ro In: Antropologhia

###
Iraq War Cost

Acu ceva vreme, mă uitam la un clip interesant pe TED (mai jos), despre cum minţile nostre încuiate nu pot să lucreze corect când vine vorba de numere foarte mari. Nu am înţeles atunci foarte clar despre ce era vorba, am rămas doar cu nişte cifre. De ex. 25% din toate persoanele încarcerate în lume sunt în SUA.

Zilele astea am m-am aruncat cu capu-nainte într-o discuţie pe o tema care nu mă reperzintă neaparat: am întrebat dacă cele 3-6 miliarde de euro estimate pt. costul experimentului din Elveţia, nu ar putea fi folosite în scopuri mai nobile, de ex. să se construiască o groapă mare în care să fie aruncaţi toţi politicienii (da, generalizez domnule Ghişe, ştiu ca nu vă place). Jan mi-a tăiat repede elanul, cu observaţia ca războiul din Irak a ajuns să coste vreo 500 de miliarde $ (!?), lucru pe care nu l-am putut pricepe: numărul e prea mare!

Conform Wikipedia, din banii care se papă în Iraq, cam în fiecare lună ar putea să se construiască vreo 2-3 acceleratoare de particule de dimensiunea celui din Elveţia. Ceea ce mi se pare şi mai paradoxal, este că LHC nu este singurul accelerator de acest tip, ci este doar cel mai mare, americanii având şi ei vreo câteva: deci ar veni că americanii investesc 12 miliarde pe lună intr-un război fără sens, în timp ce europenii reuşesc să-i bată cu un accelerator de nici 6 miliarde. Ceva parcă nu se leaga: ori armata SUA, deţine în fapt, un accelerator şi mai performant, ori cercetătorii americani nu au găsit la fel de importante răspunsurile pe care acesta le poate oferi.

Tags: ,

1 Response to "I suck at large numbers!"

1 | Dortha

January 27th, 2016 at 6:26 pm

Avatar

That’s a sharp way of thkining about it.

Comentariu de la